
Ostatní
04. 03. 2025
Mandloňové slavnosti, tradice hustopečského kraje
Peťa Říhová
04. 04. 2025
Ať už Veltlínu říkáte jakkoliv, musíte uznat, že je jednou z nejoblíbenějších odrůd na Moravě. Zlé jazyky tvrdí, že je to protože je tato odrůda velice snadná na pochopení. Na rozdíl od ...
Ať už Veltlínu říkáte jakkoliv, musíte uznat, že je jednou z nejoblíbenějších odrůd na Moravě. Zlé jazyky tvrdí, že je to protože je tato odrůda velice snadná na pochopení. Na rozdíl od Ryzlinku je mnohem jemnější a líbivější, ale nenechte se zmást. Veltlínek umí překvapit a ač je zatím znám zejména z Rakouska, věříme, že si najde cestu k mnohým jazýčkům. Pojďme se ale společně podívat na historii této krásné odrůdy.
Veltlín má své kořeny v už zmiňovaném Rakousku, konkrétně v Dolním Rakousku, v oblasti vrchoviny Manhartsberg, patrně z okolí města Retz. Toto malé rakouské městečko se nachází jen 18 minut autem od Národního parku Podyjí a tak není divu, že je odrůda tolik pěstovaná i u nás. Abychom si ale ještě objasnili původ Veltlínu, musíme se vrátit do 19. století k odrůdám Tramín a St. Georgen. Že vám druhá odrůda nic neříká? Nebojte, tato odrůda byla dlouho zapomenuta a dnes se ji vinaři snaží naklonovat a opět pěstovat, takže se možná máme na co těšit.
Kromě Rakouska a vyhlášených vinařských oblastí jako jsou Weinviertel, Kamptal, Kremstal, Donauland a Wachau, našla odrůda domov i na Moravě a Slovensku. Ovšem ten nejvyhlášenější Veltlín, je podobně jako Ryzlink, z Wachau a dokonce tam i v roce 2003 získal přidělení původu DAC, což je pro přiblížení něco jako naše VOC (např. Modré hory).
Heuriger, opravdu děsivé německé slovíčko, které neznamená nic jiného než mladé víno. Heuriger je obdobou našeho svatomartinského vína a většina Veltlínu se v Rakousku vypije právě jako toto mladé víno. A není se čemu divit, Veltlínek tak bude mít onu svěžest, pro kterou je tolik oblíbený. U nás jsou k výrobě svatomartinských vín využívány zejména odrůdy Muškát, Muller Thurgau nebo Večerka (Veltlínské červené rané).
Když na Moravě požádáte o Bělošpičáka nebo Muškatele, dostanete Veltlínek. Tak jako je to i s Rulandským, původně Pinotem, také Veltlínek při “příchodu” na Moravu dostal náležité pojmenování. A ač se vám může zdát název lehce hanlivý, je tomu naopak. Veltlín si našel takovou oblibu, že byl do Státní odrůdové knihy České republiky zapsán už v roce 1941. To je opravdu úctyhodná rychlost, pokud bereme v potaz, že například Ryzlink byl na našem území pěstován už od dob Karla IV., ale zapsán byl také v roce 1941.
Každý Vetlín je jiný a u této odrůdy obzvláště záleží na podloží. Ovšem abychom to trošku zobecnili a pro někoho, kdo Veltlínek nikdy nepil, představili jeho chuť a vůni, rozdělíme si Veltlíny na mladé a vyzrálejší. Mladé víno je svěží s jemnou pepřnatostí. Za buket je zodpovědné zejména ono podloží a může se pohybovat od medu v kombinaci s lipovými květy až po lehké kouřové tóny. V chuti Veltlínu najdeme tóny mandlí s velmi příjemnou a uhlazenou kyselinkou.
Veltlín je obecně odrůdou, která je vhodná k vypití zejména v raném stádiu zrání jako mladé víno a málokdy se podaří najít lahev, která má potenciál ke středně dlouhému zrání. Nejvyhlášenější vína této odrůdy pocházejí z oblasti Wachau, jsou tělnatá, suchá, s výraznou kořenitou příchutí a vhodná ke zrání. Typický Veltlín má světle zelenou až zelenožlutou barvu, svěží, pronikavou vůni, střední tělo, svěží, vyváženou chuť s ovocnými tóny a s vyšším obsahem příjemných kyselin.
Veltlín patří k našim oblíbencům a rozhodně by měl mít místo v každé vinotéce. Je velmi univerzálním vínem k párování a právě jeho, pro někoho nekomplikovanost, z něj dělá skvělou volbu na důležité akce i večerní posezení s přáteli.