Ostatní
25. 07. 2024
Letní osvěžení: Naše 4 oblíbené drinky s bublinami!
Peťa Říhová
27. 06. 2024
Trávíte celý den v kuchyni, abyste navařili chod hodný masterchefa, ale nevíte si rady s výběrem vína? Tušíme, že nemáte v plánu na každou večeři zvát sommeliera. Proto jsme pro ...
Trávíte celý den v kuchyni, abyste navařili chod hodný masterchefa, ale nevíte si rady s výběrem vína? Tušíme, že nemáte v plánu na každou večeři zvát sommeliera. Proto jsme pro vás připravili 8 tipů, jak párovat víno s chodem tak, aby ho nejen pozvedl, ale perfektně podtrhl jeho chuť.
Jednoduchá poučka, kterou se řídí většina milovníků vína ve chvíli, kdy si neví rady s výběrem vhodného vína k pokrmu: „Co roste spolu, tak jde k sobě“. Neříkáme, že je tato poučka pravdivá ve 100 % případů, ale zachrání vás v okamžik, kdy už nevíte kudy kam. Jako příklad uvádíme rakouské Wachau, oblast známou pěstováním Ryzlinku, ale také meruněk. Skvěle se tedy Ryzlinky z Wachau hodí například k meruňkovému koláči.
Pokud budete uvažovat o víně stejně jako o jídle, bude jeho párování mnohem jednodnodušší. Začnete tedy identifikovat jednotlivé charakteristiky jako je tříslovina, kyselost, sladkost nebo i objem alkoholu. Ač v jídle můžeme rozeznávat hned 20 příchutí, u vína se stačí soustředit pouze na šest základních: slaná, kyselá, sladká, hořká, tučná a pikantní. Hledání podobných chutí párování značně ulehčí.
Jídlo zlehčujte na ty nejzákladnější chutě. Již zmiňovaný meruňkový koláč je sladký a kyselý. Proto se skvěle doplní s Ryzlinkem rýnským, který má sladší chuť s jemnou kyselinkou. Hutnější a plná jídla můžete párovat s vyzrálejšími víny typu Chardonnay nebo Rulandské šedé, případně s víny s vyšším obsahem alkoholu. Kořeněná si zaslouží kapku červeného, například Rulandy modré a naopak sladkým pokrmům dopřejte nebo vína s vyšším obsahem zbytkového cukru, třeba právě tolik oblíbenou Pálavu.
Na první dobrou by se mohlo zdát, že se chut těžkého červeného s chutí tučné ryby budou doplňovat, opak je ale pravdou. Důvod je jednoduchý. Třísloviny z červeného vína ruší tučnou chuť ryby a vám tak v ústech zůstane jen nepříjemná pachuť rybiny. Rybí maso se skvěle páruje s víny s vyšší kyselinkou. Sáhnout můžeme i po Crémantu nebo jiných bublinkách, které se k pokrmu skvěle hodí a obecně představují skvělého párovacího partnera.
Stane se z vás domácí sommelier, nebo si necháte poradit od odborníků? Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv kombinaci, vždy se musíte řídit podle vlastní chuti. Pokud vám k divočině chutná sladké víno, proč ne! Víno je hlavně zábava a chutě máme každý jiné. Chcete si své znalosti ještě rozšířit a dozvědět se, jak párovat vína k sýrům? Již nyní na našem Instagramu naleznete reel Jak na párování vína a sýru.