Blog Ostatní

Peťa Říhová

27. 06. 2024

Lahodný koláč s náplní z máslového pórku a mascarpone

Dnes jsme si pro vás ve spolupráci s Alenkou Kolaříkovou, autorkou božských kuchařek, připravili recept na koláč s náplní z máslového pórku a marcarpone. Skvěle si tento koláč ...

Sdílet článek

Dnes jsme si pro vás ve spolupráci s Alenkou Kolaříkovou, autorkou božských kuchařek, připravili recept na koláč s náplní z máslového pórku a marcarpone. Skvěle si tento koláč vychutnáte se sklenkou Chardonnay, nejlépe z ročníku 2022. Níže naleznete soupis ingrediencí, které budete potřebovat na těsto a náplň koláče.

Těsto

  • 150g hladké mouky
  • 80g studeného másla
  • 0,5 lžičky soli
  • 50ml studené vody

Náplň

  • 250g mascarpone
  • celý pórek
  • máslo
  • červený pepř
  • uzená sůl
  • 150g goudy
  • olivový olej
  • smetana ke šlehání

Postup

Všechny suroviny na těsto zpracujte co nejrychleji, aby se co nejméně ohřálo. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte na hodinu odpočinout do lednice.

Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučenou pracovní plochu. Natlačte do pečící formy ve tvaru srdce.

Pórek nakrájejte na silnější špalíčky a opečte na kousku másla. Dochuťte uzenou solí a čerstvě nadrceným červeným pepřem.

K pórku přidejte ještě trošku kvalitního olivového oleje.

Mezitím co se pórek opéká připravte si náplň z mascarpone. Ochuťte mascarpone čerstvě nadrceným červeným pepřem a uzenou solí. Přidejte většinu nastrouhaného sýra. Trochu nastrouhaného sýra si nechte na posypání koláče předtím než půjdete do trouby.

Na těsto navrstvěte náplň a do ní zatlačte kousky pórku na másle. Zasypejte zbytkem strouhaného sýra. Pečte v troubě předehřáté na 190°C, přibližně půl hodiny.