Blog Ostatní

Peťa Říhová

01. 09. 2025

Proč si dopřát pár deci burčáku?

Burčák je jedinečný fenomén českého a moravského vinařství. Objevuje se jen krátce v roce, voní po čerstvém ovoci a přináší nezaměnitelnou chuť. Není divu, že se na něj každoročně těší ...

Sdílet článek

Burčák je jedinečný fenomén českého a moravského vinařství. Objevuje se jen krátce v roce, voní po čerstvém ovoci a přináší nezaměnitelnou chuť. Není divu, že se na něj každoročně těší tisíce lidí. Proč stojí za to dát si pár deci, když nastane jeho sezóna?

1. Chuť, kterou jindy nezažijete

Burčák je mladé víno v procesu kvašení. Díky tomu má specifickou chuť – sladkou, šťavnatou, s lehkou kyselinkou. Na rozdíl od hotového vína působí svěže a překvapivě lehce, i když umí být pěkně silný.

2. Sezónní zážitek

Ochutnat burčák je jako dát si první jahody na jaře nebo čerstvé hříbky na podzim. Sezóna trvá jen pár týdnů, od srpna do října, a pak na něj můžete celý rok jen vzpomínat. Pár deci burčáku je proto malým rituálem, který k babímu létu prostě patří.

3. Podpora regionální tradice

Burčák má v Česku hlubokou tradici – zejména na jižní Moravě je součástí každoročních slavností vína a vinobraní. Když si ho dopřejete, podporujete místní vinaře a jejich poctivou práci. A to chutná vždycky líp.

4. Vitamínová bomba

Protože je burčák ve fázi kvašení, obsahuje řadu cenných látek – především vitamíny skupiny B, které vznikají při činnosti kvasinek. Ty prospívají nervům, pokožce i vlasům a pomáhají s energií. Burčák se proto někdy označuje i jako „mladé víno plné života“.

5. Společenský moment

Sklenka burčáku není jen o pití – je to příležitost potkat se s přáteli, zastavit se na vinobraní nebo si užít odpoledne na zahrádce vinárny. Sdílený zážitek z něj dělá něco víc než jen nápoj.

Jak na to s mírou?

Burčák je sice sladký a příjemně pitelný, ale klame tělem – obsahuje alkohol a navíc může působit projímavě. Proto pamatujte, co říkávaly naše babičky:„Burčáku by se mělo během jeho sezóny vypít tolik, kolik krve máme v těle.“ My doporučujeme vždy jen pár deci pro radost, ale za to pravidelně.

Burčák je symbolem konce léta a začátku podzimu. Dát si pár deci znamená ochutnat kus tradice, užít si jedinečný okamžik roku a podpořit vinaře. Tak až se příště budete rozhodovat, jestli jet na Burčákové slavnosti a vzít si trošku burčáku domů, neváhejte – nalijte si sklenku a připijte na zdraví i na krásné chvíle, které s sebou tahle sezónní specialita přináší.