Ostatní
01. 09. 2025
Při jaké teplotě podávat vína?
Peťa Říhová
01. 09. 2025
Burčák je jedinečný fenomén českého a moravského vinařství. Objevuje se jen krátce v roce, voní po čerstvém ovoci a přináší nezaměnitelnou chuť. Není divu, že se na něj každoročně těší ...
Burčák je jedinečný fenomén českého a moravského vinařství. Objevuje se jen krátce v roce, voní po čerstvém ovoci a přináší nezaměnitelnou chuť. Není divu, že se na něj každoročně těší tisíce lidí. Proč stojí za to dát si pár deci, když nastane jeho sezóna?
Burčák je mladé víno v procesu kvašení. Díky tomu má specifickou chuť – sladkou, šťavnatou, s lehkou kyselinkou. Na rozdíl od hotového vína působí svěže a překvapivě lehce, i když umí být pěkně silný.
Ochutnat burčák je jako dát si první jahody na jaře nebo čerstvé hříbky na podzim. Sezóna trvá jen pár týdnů, od srpna do října, a pak na něj můžete celý rok jen vzpomínat. Pár deci burčáku je proto malým rituálem, který k babímu létu prostě patří.
Burčák má v Česku hlubokou tradici – zejména na jižní Moravě je součástí každoročních slavností vína a vinobraní. Když si ho dopřejete, podporujete místní vinaře a jejich poctivou práci. A to chutná vždycky líp.

Protože je burčák ve fázi kvašení, obsahuje řadu cenných látek – především vitamíny skupiny B, které vznikají při činnosti kvasinek. Ty prospívají nervům, pokožce i vlasům a pomáhají s energií. Burčák se proto někdy označuje i jako „mladé víno plné života“.
Sklenka burčáku není jen o pití – je to příležitost potkat se s přáteli, zastavit se na vinobraní nebo si užít odpoledne na zahrádce vinárny. Sdílený zážitek z něj dělá něco víc než jen nápoj.
Burčák je sice sladký a příjemně pitelný, ale klame tělem – obsahuje alkohol a navíc může působit projímavě. Proto pamatujte, co říkávaly naše babičky:„Burčáku by se mělo během jeho sezóny vypít tolik, kolik krve máme v těle.“ My doporučujeme vždy jen pár deci pro radost, ale za to pravidelně.
Burčák je symbolem konce léta a začátku podzimu. Dát si pár deci znamená ochutnat kus tradice, užít si jedinečný okamžik roku a podpořit vinaře. Tak až se příště budete rozhodovat, jestli jet na Burčákové slavnosti a vzít si trošku burčáku domů, neváhejte – nalijte si sklenku a připijte na zdraví i na krásné chvíle, které s sebou tahle sezónní specialita přináší.