Blog Ostatní

Peťa Říhová

04. 06. 2025

Kříženec odrůd Tramín červený a Müller Thurgau

Opravdoví znalci už vědí, ale pro ty z vás, kteří stále tápou, jedná se o vašeho největšího oblíbence na našem vinařství – Pálavu. Pálava není starobylou odrůdou a už vůbec se netěší ...

Sdílet článek

Opravdoví znalci už vědí, ale pro ty z vás, kteří stále tápou, jedná se o vašeho největšího oblíbence na našem vinařství – Pálavu. Pálava není starobylou odrůdou a už vůbec se netěší celosvětové oblibě, ale tady u nás na Moravě a zejména na Pálavě je královnou vín. Když se řekne Pálava, většině z nás se nejspíš vybaví bohatý aromat a výrazný chuťový profil. Za ten mohou právě její rodiče Tramín a Mullerka

Historie a původ

Pálava byla vyšlechtěna v roce 1953 ve Velkých Pavlovicích profesorem Josefem Veverkou a je tak ryze českou (moravskou) odrůdou. Jméno získala po malebné oblasti Pálava na jižní Moravě, která je známá svými vynikajícími podmínkami pro pěstování vinné révy. Jak již bylo zmíněno, je křížencem odrůd Tramínu červeného a Mülleru Thurgau a kromě Moravy se pěstuje i na pár územích Slovenska. Oficiálně byla Pálava zapsána do státní odrůdové knihy v roce 1977. 

Charakteristika vína

Pálava opravdu získala to nejlepší po obou svých rodičích. Tramín jí do vínku věnoval výrazné kořenité aroma a Muller naopak svěží kyselost. Tato odrůda má typicky sytě zlatavou barvu. V jejím kořeněném aromatu můžete cítit tóny růží i muškátu. V chuti je Pálava plná, harmonická a dobře vyvážená s příjemnou kyselinkou a jemnou sladkostí. Všechny tyto charakteristiky zapříčinily, že je Pálava často využívána k výrobě polosladkých a sladkých vín. U nás na vinařství se neustále snažíme přicházet s novými nápady a naše naopak suchá Pálava je vaším nejoblíbenějším vínem.

Pěstování Pálavy

Jelikož se Pálavě náramně daří na vápenitém podloží, jižní Morava a zejména oblast Perná, jsou k jejímu pěstování jako stvořené. Ač tato odrůda není na pěstování nikterak náročná a má i skvělé výnosy, vyžaduje pečlivý přístup. To zejména z důvodu zachování jejích charakteristických aromatických vlastností. Vinaři často i ke zpracování volí metody, které právě aromatický profil Pálavy zdůrazní. Napomoci může i fermentace při nízkých teplotách.

Vinné párování

Víno z odrůdy Pálava je vynikající nejen samotné, ale i ve spojení s různými pokrmy. Díky své aromatické bohatosti a jemné sladkosti se skvěle hodí k pikantním a exotickým jídlům, jako jsou asijské speciality nebo kořeněné pokrmy. Pálava je také výbornou volbou k dezertům, zejména těm s ovocnými složkami nebo jemnými krémy. Pro milovníky sýrů je ideální partnerem k aromatičtějším nebo těm s ušlechtilou plísní.

Pálava je bezesporu klenotem českých vinařů, který si zaslouží vaši pozornost. Postupně si i tato odrůda získává uznání nejen vinaři, ale také zahraničními konzumenty. My věříme, že čas Pálavy ještě nastane a její věhlas bude stejně úměrný tomu, s jakou péčí ji moravští vinaři neustále zdokonalují. Díky své jedinečnosti a kvalitě věříme, že se z pálavy může stát jedna z nejvýznamnějších odrůd pěstovaných ve střední Evropě.