Blog Ostatní

Peťa Říhová

04. 05. 2025

Vstupte do světa růžového vína

Růžové víno si u nás získává čím dál větší oblibu – a není divu. Je svěží, ovocné, dokonale letní a přitom překvapivě variabilní. Vína rosé se hodí jak ke grilování, tak k lehkým dezertům ...

Sdílet článek

Růžové víno si u nás získává čím dál větší oblibu – a není divu. Je svěží, ovocné, dokonale letní a přitom překvapivě variabilní. Vína rosé se hodí jak ke grilování, tak k lehkým dezertům nebo jako příjemný aperitiv. Ale víte, jak vlastně růžové víno vzniká?

Čas dá vínu barvu

Růžové víno se vyrábí z modrých hroznů, stejně jako víno červené. Rozdíl je v tom, jak dlouho zůstávají slupky v kontaktu s moštem (vylisovanou šťávou). Právě ve slupkách se nachází barvivo, které určuje výsledný odstín vína. U červeného vína se slupky macerují i několik týdnů. U růžového jde jen o několik hodin – často do 24 hodin. Čím kratší kontakt se šlupičkami, tím světlejší a jemnější výsledná barva. Poté se hrozny lisují a mošt se dále zpracovává jako u bílého vína – tedy bez dalších slupek.

Jaký vinař, takové rosé

Růžová vína se dají vyrobit hned několika způsoby:

  • Krátká macerace – nejčastější způsob, kdy se barva i aroma uvolňují jen krátce
  • Přímé lisování – slupky jdou rovnou do lisu, barva je velmi jemná
  • Saignée metoda – část moštu se odebere z výroby červeného vína a zpracuje zvlášť

Vinaři si s rosé rádi hrají – výsledkem mohou být vína lehká a suchá, ale i ovocná a polosladká. Vše záleží na použitých odrůdách, době macerace a také stylu, který vinař preferuje. My na Starém vrchu máme nejradši Rose v podobě Frizzante, tak se na něj pojďme podívat.

V hlavní roli růžové Frizzante

U nás ve Starém vrchu máme nejradši růžové Frizzante – lehce perlivé víno, které vzniká stejně jako klasické rosé, ale do lahve mu přidáváme jemné perlení. To vzniká přirozeným nasycením oxidem uhličitým, často pomocí řízeného kvašení v tlakových nádobách. Výsledkem je víno, které příjemně osvěží, lehce zaperlí, ale přitom si zachová všechna ovocná kouzla klasického růžového vína. Rozhodně je skvělou volbou na léto a už dávno neplatí, že je doménou ženských večírků.

Rosé už dávno není minoritou

Růžové víno dnes tvoří plnohodnotnou kategorií – rozhodně to není „napůl červené, napůl bílé“. Naopak. Jedná se o víno, které vzniká s jasným záměrem, precizností a často i s hravostí. I díky těmto atributům má své pevné místo také ve sklepě vinařství Starý Vrch.