Blog Ostatní

Peťa Říhová

15. 07. 2024

Vyznejte se v bublinách! Prosecco, Cava i Champagne

Šumivá vína jsou nejen chutnou a osvěžující volbou k tradičním vínům, ale také jsou výbornými společníky k večeři. Mezi tři nejoblíbenější druhy šumivých vín patří Cava, Champagne a ...

Sdílet článek

Šumivá vína jsou nejen chutnou a osvěžující volbou k tradičním vínům, ale také jsou výbornými společníky k večeři. Mezi tři nejoblíbenější druhy šumivých vín patří Cava, Champagne a Prosecco. Ač už jsme se Champagne věnovali v samostatnému článku, s létem přichází čas bublin a vy by jste je měli dobře znát a umět rozeznávat. Výběr těch pravých pro vaše letní zážitky bude o to lehčí. V dnešním článku si tedy představíme zásadní rozdíly v oblíbených bublinách, jejich odlišné vlastnosti a charakteristiky, které je dělají unikátní.

První zastávka Katalánsko

Katalánsko, domov španělských umělců i lahodné Cavy. Cava je tedy španělské šumivé víno, které se vyrábí zejména v regionu Penedès velmi podobným způsobem jako  Champagne, tedy druhotnou fermentací. Cavu nejčastěji naleznete z odrůd hroznů Macabeo, Parellada a Xarel-lo, které vínu dodávají jeho charakteristickou pikantnost a ovocnost. 

Cava je obvykle chutnější a sušší než Prosecco, s jemnými bublinkami a výraznými ovocnými a květinovými tóny. Ovšem vzhledem ke své ceně, není tak často vyhledávanou variantou i přes to, že ji najdete jak v růžové, tak bílé podobě. Má svěží a osvěžující chuť a je díky tomu ideální pro slavnostní příležitosti.

Na okamžik přibrzdíme v Champagne

Champagne je nejspíše nejslavnějším šumivým vínem na světě a jeho domovem je Francie. Champagne je známé pro svou eleganci a přirovnání k luxusu. Nejčastěji je vyráběno z odrůd Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc a Meunier. Proces výroby Champagne je složitý a zahrnuje druhotnou fermentaci v lahvi, která vytváří jemné a trvanlivé bublinky, které jsou charakteristické pro toto víno.

Co z Champagne udělalo symbol luxusu je zejména jeho bohatá a komplexní chuť, s jemnými tóny ovoce, ořechů a květin. Je obvykle sušší než Prosecco a má výrazné minerálnější a kvasnicové tóny. Pokud chce nahlédnout pod korek Champagne, více se dočtete v našem článku Champagne: Poznejte nejznámější šumivé víno

Předposlední zastávka v milované Itálii

Oblasti Veneto a Friuli Venezia Giulia v severovýchodní Itálii jsou domovem dnes tolik populárního Prosecca, známeho pro svou snadnou pitelnost a příjemnou ovocnou chuť. Prosecco je obvykle vyráběno z odrůdy hroznů Glera, a právě ty mu dodávají svěží a ovocný charakter. Pro druhotnou fermentaci se nejčastěji používá tanková metoda (Charmat-Martinotti), která celé Prosecco dělá jemnější, s měkčími bublinkami než má Champagne nebo Cava.

Prosecco je tedy známé svou lehčí a ovocnou chutí, s tóny zeleného jablka, hrušky a citrusů. Je obvykle sladší než Cava a Champagne a má jemnější chuť. V posledních letech získalo na značné popularitě nejen díky své chutí, ale také cenové dostupnosti.

Poslední zastávka v srdci jižní Moravy

Naší poslední zastávkou v putování za vínem bude náš domov, Hustopeče. Konkrétně si přiblížíme perlivé víno Frizzante. Jemně perlivé víno Frizzante se vyrábí stejnou metodou jako Prosecco, tedy metodou Charmat-Martinotti, kdy je víno plněno pod tlakem do lahví. Tato metoda je ve srovnání s tradiční výrobou šumivých vín výrazně rychlejší a skvěle se hodí pro mladá, lehká a ovocná vína.

Frizzante je skvělé perlivé víno s nádechem bezového květu a luxusní chuti s elegantním buketem. Díky moderním technologiím a postupům použitým při výrobě má toto víno opravdu výjimečnou chuť. Frizzante vyrábíme i u nás na vinařství a to hned ve dvou variantách Frizzante Sauvignon a Frizzante Rose. 

I když se všechny čtyři šumivá/perlivá vína vyrábějí pomocí druhotné fermentace a mají společné charakteristiky, každé z nich má své vlastní unikátní rysy, které je odlišují. Ať už preferujete suché a složité Champagne, pikantní a ovocnou Cava nebo lehké a osvěžující Prosecco či Frizzante, šumivá/perlivá vína nabízejí širokou škálu chutí a zážitků.